• borovo_dimnjak.JPG
  • cetka.jpg
  • ics.jpg
  • roda.jpg
  • rusenje.jpg
← Natrag na Savjeti

Pregled od strane dimnjačara, zašto?

Često pitanje korisnika dimnjačarskih usluga glasi:

Zašto dimnjačar želi pregledati moj novi dimnjak ili novu instalaciju grijanja?

Nitko nije savršen – čak ni najvještiji izvođači. A upravo kod tako važnih komponenti kao što su ložišta, dimovodne cijevi i dimnjaci gdje se razvijaju visoke temperature i proizvode otrovni plinovi, sve treba biti ispravno instalirano i sigurno – nisu dozvoljene pogreške.

Pogrešne komponente kod izgradnje dimovodnog sustava ili nepravilna instalacija može izazvati velika oštećenja vlastite ali i tuđe vrijedne imovine i izazvati dodatne probleme i troškove. U najgorem slučaju može dovesti do oštećenja Vašeg zdravlja pa čak i do gubitka života, što je nažalost nerijetka pojava.

Uobičajena pogreška:

Dimnjak prolazi kroz krovište naslonjen o grede i rogove krovišta. Udaljenost zapaljivih dijelova od dimnjaka je premala, prilikom loženja sa povećanom temp. dima vrlo lako može doći do zapaljenja krovne konstrukcije.

Prema dosadašnjem iskustvu dimnjačara RH na pregledima novoizgrađenih ložišnih sustava i dimnjaka u prosjeku svakim trećim pregledom utvdi se nedostatak bilo da se radi o nepravilno izgrađenom dimnjaku, neusklađenom ložištu spram dimnjaka, uvjetima rada ložišta i dr.

Praksa osiguravajućih društava u zemljama zapadne Europe zorno prikazuje povjerenje koje dimnjačari imaju po pitanju siugrnosti uporabe građevine gdje pojedina osiguravajuća društva ne žele prodati policu osiguranja za građevine koje nemaju potvrdu o pregledu i izjavu o sigurnosti uporabe ložišnog sustava od strane dimnjačara.

Dakle, vaš dimnjačar provjerava za Vašu sigurnost – on ispituje i ocjenjuje:

  • da li ložište ima dovoljno zraka za izgaranje u radu,
  • da li je ložište i odvod dimnih plinova dovoljno udaljen od zapaljivih materijala,
  • da li se plinovi izgaranja odvode ispravno i sigurno,
  • da li je se u dimovodnom sustavu stvara čađa ili vlaga (kondenzat)


Ovaj dimnjak saniran je sanacijom od plemenitog čelika. “Vješt” izvođač sanacije zaboriavio je ili previdio da se dio sanacijskih cijevi odvojio.

Dimnjačarsko Izvješće o pregledu mora sadržavati opis ložišnog sustava sa popisom radnji u pregledu i zaključkom.

Vezani događaji: